Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack no longer supports Custom CSS. Read the WordPress.org documentation to learn how to apply custom styles to your site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/7/b/5/langerograsmussen.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/b/5/langerograsmussen.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php:6085) in /customers/7/b/5/langerograsmussen.dk/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 614 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/b/5/langerograsmussen.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php:6085) in /customers/7/b/5/langerograsmussen.dk/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 622 Det gode liv – 2. uges øvelse der hjælper det gode liv på vej | Langer & Rasmussen

Det første fundamentale overskud har du fundet i din nattesøvn. Nu er det næste step, at få styr på dine prioriteter. Eller sagt på en anden måde, finde ud af hvad det er, der har størst betydning for, at dú kan se dig selv i flow som menneske, altså både som privatperson og leder, eller medarbejder.

Det er dine personlige værdier der indeholder nøglen til flowet. Når du har fundet den helt centrale værdi, ikke den overfladiske, den som omverdenen i form af mor, far, hustru, mand, chef, eller tidsånden (moden) opfatter som comme il faut, men det dú – når du reflekterer dybt nok – og kan se som dit konstant tilbagevendende værditema, så har du fat i noget essentielt for dit gode liv.

Du kan genkende det som det, der er fremtrædende, når du er i flow og er fraværende når du er under pres.

Du kan vælge mange forskellige tilgange til denne afklaring. Jeg har gode erfaringer med kombinationen af refleksion i form af 3. generations coaching (Protreptik), Udviklende Lederskab og sparring med vidende personer, samt afsat tid…. tid til modning af tankerne, så betydningens betydning kan trænge igennem. Det kan være derhjemme, eller på et retreat, men det vigtige er, at det er en tid hvor alle aspekterne af det, jeg beskriver som vejen mod det gode liv, skal have lov til at både fylde og give plads.

Både “fylde” og “give plads” lyder måske paradoksalt, men forklaringen er, at aspekterne skal kunne fylde og optage størstedelen af din “tanke-tid” og de skal give plads i den forstand, at de – gennem den effekt de helt automatisk giver – også skaber plads til afklaringen af din grundlæggende og mest centrale værdi. Effekten vil fremprovokere din værdi….hvis du altså holder forventningerne fra mand, hustru, chef, m.fl. uden for i denne uge =;o)

Det lyder måske svært og det kán det også være, men følg bare øvelsen trin for trin …og husk, at det der gør det svært, er de andres forventninger – når du lader dém styre dine tanker. For at hjælpe dig i gang, har jeg opstillet en lille øvelse, som du kan tage afsæt i. Af praktiske grunde er øvelsen her mere traditionelt coachende i sin form, end den 3. generations coaching som jeg ellers ville bruge. 3. generations coaching kræver nemlig, pga. sin meget åbne form, både fysisk tilstedeværelse og stærkt nærvær fra coachen.

På sigt kan du så tage øvelsens resultat op igen og reflektere videre og måske komme dybere, enten fordi du senere ser, at du ikke nåede helt til bunds efter denne selvøvelse, eller fordi du – som en følge af det du tager hul på i øvelsen her – har udviklet dig yderligere og derigennem har fundet nye værdier. Livet er jo ikke stationært – det flytter sig konstant.

 Man top of the world in wheat field

 
Her kommer så 2. øvelse: Din centrale og grundlæggende værdi
 

Fordi øvelsens indhold kan være svær at sidde med selv, har jeg tilføjet en lille parentes efter hvert punkt. Her får du et eksempel på et svar. Det er blot for at give dig en fornemmelse af hvilken måde du kán tænke og forstå det.

Denne øvelse kræver at du afsætter to timer på et sted hvor, du er helt sikker på at kunne være uforstyrret. Find et sted hvor du føler dig både tryg og afslappet og tag afsæt i at det nu er dig og dine ønsker og tanker der er i centrum. Hvad omverdenen tænker eller mener er dig uvedkommende de næste par timer.

Gennemgå hvert punkt et, efter et og noter dine tanker på et stykke papir – enten som ord, tegninger eller begge dele.

 • Start med at finde ud af hvornår du oplever dig i – og uden for flow. Hvornår du er hhv. lykkelig eller ulykkelig. Hvornår du er energifyldt eller flad.
 • Hvad er centralt for beskrivelse af disse situationer? Hvem eller hvad er tilstede, eller fraværende?
 • Hvilken betydning har de eller det? (“De giver mig mod til at..”)
 • Hvorfor har de eller det dén betydning? (“Fordi de gør mig trygge – jeg ved at det er OK, hvis jeg fejler og jeg ved, at de vil hjælpe mig”)
 • Hvis betydningen havde et navn, hvad var det så? (“Livsmod“)
 • Hvorfor hedder den dét? (“Fordi livsmod giver mig lyst til at leve og mod til at være den jeg er – på godt og ondt”)
 • Hvilken følelses er koblet på dem eller det, der er centralt for situationen? (“Følelsen af at være Levende”)
 • I hvilke andre situationer oplever du denne følelse? (Da jeg var på min tidligere job og når jeg er sammen med mine nære venner)
 • Hvad er det fælles kendetegn og navn for disse situationer? (“At jeg er tryg – tryg ved dem jeg omgiver mig med og tryg ved de opgaver jeg skal løse. Navnet må være…Oven på“)
 • Når du ser på hhv. betydningens og situationernes navn (“Livsmod og Oven på“) – Hvilke fællestræk eller historie står så frem? (“At når jeg har oplever livsmod og det at være oven på, så er jeg i flow og lever sådan som jeg gerne vil. Det er sådan jeg gerne vil leve mit liv”
 • Hvad er det helt centrale ved den historie? (“Livsmodet og oplevelsen af at være oven på bringer mig i flow og det kommer til mig når….jeg….er…jeg er tilbage ved trygheden – det er dén der er det centrale – Trygheden er den centrale værdi for mig – Trygheden er den base jeg har brug for, for at leve det liv jeg gerne vil og hvor jeg på alle måder fungerer bedst”
 • Hvem eller hvad kan hjælpe dig med at skabe den tryghed?
 • Hvad gør du først herefter og hvem går du først til?

Der vil ske en ubevidst bearbejdning. Det skal du udnytte ved at lade  ad nu det her hvile en uges tid og kom så tilbage til det igen. Husk at sætte tid og sted af til det, ellers kommer du helt sikkert til at se det forsvinde i “Jeg venter liiige til i morgen, for så har jeg nok bedre tid”, eller der kommer til at gå så lang tid, at du er ude af det refleksionsflow du er komm et ind i. Når du tager det op igen, så se efter nye erkendelser. Led efter dem der er sprunget frem af sig selv i løbet af de(n) dag(e) der er gået, men gå også ind i en ny refleksion over dine egne svar. Du vil kunne finde flere nye erkendelser.

 

Tillykke – Du har nu fundet frem til din centrale og grundlæggende værdi.

“Næste uges øvelse til gavn for dit gode liv” er først om 3 uger

Om 2 uger kommer der en ny lille øvelse, der ligger i forlængelse af den, du lige har modtaget. Denne gang går der 3 uger for, at give dig tid til at komme tilbage og se på resultatet og evt. “tage endnu en tur” inden du går videre.

Som “modydelse”, vil det være rigtig dejligt, hvis du vil dele dine erfaringer med hvad i øvelsen der virker og hvad der er svært. Du kan bruge kommentarfeltet herunder, så alle kan få gavn af dem, TAK!

 

At leve det gode liv starter med at beslutte, at du vil det…. Tillykke med beslutningen!

Alle bliver klogere af at dele – det vil være rigtig dejligt, hvis du vil dele dine erfaringer fra øvelsen i kommentarfeltet herunder, tak

 

Næste uges øvelse til gavn for dit gode liv – Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet, så modtager du automatisk næste øvelse.