I går aftes havde jeg en rigtig fed oplevelse. Jeg holdt et 2 timers oplæg for 200 ledere fra hele landet – alle under den samme interesseorganisation FADD. Mit oplæg var indledningen på deres årlige 3-dages seminar. Den fælles interesse der samler dem, er ønsket om at hjælpe børn og unge der er ramt af forskellige sociale problemstillinger – et stærkt og ekstremt vigtigt arbejde, så tak til jer for at være der =:o)

Det jeg talte om var, hvordan man som leder kan anskue og arbejde med robusthed, skrøbelighed og ledelse. Deltagerne var lige ankommet efter en arbejdsdag og havde fået noget godt at spise efter en, for de fleste, lang køretur. Min forventning til engagementet var derfor rimelig begrænset. Det er det tidspunkt vi, blandt konsulenter kalder “dødszonen” – jeg tog heldigvis fejl.

Rummet summede – nej det lød faktisk højere end det – det brusede af refleksioner om praktiske ledelsesudfordringer. Bruset kom af, at vi satte det ind i en filosofisk og psykologisk ramme. Den lille “tester” på en tilgang som jeg lagde frem, gav en fantastisk energi i rummet…forstil dig 200 ledere debattere hvad der er vigtigt for dem hver især, ud fra f.eks. den filosofiske firkant. Lige så simpel figuren er, lige så effektfuld er den…hvilket bruset i går aftes tydeligt viste.

Set udefra lød alle disse ledere stærke og robuste. De virkede som dem der bare havde styr på deres shit – så hvorfor var de så, så optagede af at debattere de her ting? Det behøvede de vel ikke?

De koblede sig ret hurtigt på tanken om, at den stærke leder er den leder, der vedkender sig sin egen skrøbelighed og ser på sig selv først som menneske, siden som leder. De hár gennem deres arbejde med de skrøbelige unge og børn, erfaret, at livet ikke kan styres i detaljen og at man kan komme stærkere ud af at forholde sig til det der er svært eller måske endda så ubehageligt, at det er fortrængt…og de så her at det med den tilgang som Ole Fogh kirkeby og jeg har til lederudviklingen, er muligt at udnytte samme mekanisme til at styrke eget lederskab på en relativt enkel måde.