Da jég var den unge hane i hønsegården, var filosofi sådan noget vi knægte (og vore forældre) havde læst på den der lille flap på Gajol-æskerne. Sådan a lá:

En dag uden latter er en spildt dag (Nicolas Chamfort)

eller

Tænk hvis alt er en illusion og intet eksisterer? Så har jeg i hvert fald betalt for meget for mit tæppe (Woody Allen)

Hvis vi var rigtig smarte, så havde vi fundet et citat i en af de støvede bøger i oldtidshistorie…altid med formålet, at imponere pigerne. Indholdet var sådan set ligegyldigt.

Om det var dét der virkede, ved jeg egentlig ikke, men vi troede på det…og så virkede det vel på et eller andet plan? Da jeg var i starten af 20´erne, fandt jeg ud af, at filosofi var noget snørklet noget, som gamle mænd med langt skæg udgød i en lind strøm uden kontakt til “virkeligheden”.

I de senere år er jeg så begyndt at lytte mere til indholdet og dybden i det sagte. Det er båret af den øgede synlighed af filosofien, ikke kun i de studentikøse kredse, men også i kombination med psykologien og dermed i erhvervspsykologien på mit studie på det stærkt business-orienterede CBS.

Min nye opdagelse er, at filosofien kan give yderligere dybde og effekt af det seneste årtis strømme af intimteknologier – altså psykologiske teknologier der er bragt fra det terapeutiske rum og over i arbejdslivet.

De lange ord, der lød som uld i mund, kan andet og mere end at gøre dig populær hos pigerne. De kan give en dybere refleksion end den du finder i den klassiske coaching.

Den korte forklaring på forskellen ligger i, at hvor de første generationers coaching viser dig hvor, du skal lede efter svar, så viser f.eks. protreptikken dig mulige svar på hvád, du skal gøre og hvorfor. Filosofien giver den dybeste refleksion. Den bringer både værdier, kultur og psykiske aspekter i spil. Filosofien en med andre ord gået fra det virkelighedsfjerne til det nære og operationelle.

Hmm, måske var jeg klogere i teenageårene, end jeg selv har gået og troet? =;o)

Hvad med dig; er du blevet klogere i dit syn på (arbejds)livet, eller trænger du til at anlægge et fuldskæg?

High defenition portrait of a cool senior man with a white beard.Picture is black and white.